Evenimentul SARD: Vizită pentru presă la doi beneficiari de granturi europene

 

 

Data: 29 mai 2017

Locul desfășurării evenimentului : Orașele Vulcănești și Taraclia

Evenimentul:     Vizită pentru jurnaliști la complexul etno-turistic din orașul Vulcănești și la întreprinderea de confecționare a hainelor în stil național din orașul Taraclia, care au beneficiat de susținerea financiară din partea UE pentru dezvoltarea afacerilor.

Activitatea este organizată în cadrul programului finanțat de Uniunea Europeană “Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

Data: 29 mai 2017

Locul desfășurării evenimentului : Orașele Vulcănești și Taraclia

Evenimentul:     Vizită pentru jurnaliști la complexul etno-turistic din orașul Vulcănești și la întreprinderea de confecționare a hainelor în stil național din orașul Taraclia, care au beneficiat de susținerea financiară din partea UE pentru dezvoltarea afacerilor.

Activitatea este organizată în cadrul programului finanțat de Uniunea Europeană “Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

Agenda

08:00 – 11:30

Deplasarea din Chișinău spre orașul Vulcănești

11:30 – 12:30

Sosirea jurnaliștilor la complexul etno-turistic din Vulcănești/turul întreprinderii 

12:30 – 13:00

Prezentarea sistemului alternativ de aprovizionare cu energie electrică, instalat la complexul etno-turistic cu sprijinul financiar al UE în cadrul programului SARD

13:00 – 13:20

Interviuri pentru presă

13:20 – 14.00

Prânz

14:00 – 14:50

Deplasare din Vulcănești spre Taraclia

14:50 – 16:00

Vizitarea întreprinderii de confecționare a hainelor în stil național/interviuri pentru presă

16:00 – 18:45

Deplasarea din Taraclia spre Chișinău

Materiale pentru distribuire:

1. Agenda

2. Pliante / mape/pixuri /carnețele SARD

3. Comunicat de presă pentru mass-media

INFORMAȚIA DE BAZĂ:

  • 15 antreprenori au obținut granturi de până la 18.700 Euro din partea Uniunii Europene pentru crearea noilor afaceri și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM-uri) în UTA Găgăuzia și Taraclia. Aceștia au fost selectați dintre 76 de întreprinzători care au depus cereri de finanțare în prima rundă a concursului de granturi organizat de programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.
  • Printre acești 15 antreprenori se numără și Larisa Cerven din orașul Vulcănești și Ludmila Bișir din orașul Taraclia.
  • Ludmila Bișir a obținut de la UE un grant în valoare de  9.400 Euro pentru a realiza ideea sa de afaceri: confecţionarea hainelor în stil național. Cu acești bani, patroana companiei „Slavianca” SRL a procurat maşini de cusut, de brodat și de împletit, plottere pentru tăiere, dispozitive pentru călcat, precum și mobilă (mese şi scaune). Hainele în stil național vor fi vândute atât pe piața locală, cât și pe cea externă. Această afacere va contribui la crearea a 5 locuri noi de muncă.
  • Larisa Cerven împreună cu soțul său, Gheorghe dețin un complex etno-turistic, focusat pe păstrarea tradițiilor de vinificație. Ei au decis să investească în turism, pentru că este o nișă cu mare potențial, însă total neexplorată în regiune. Au solicitat sprijinul UE pentru asigurarea securității energetice prin aplicarea tehnologiilor de energie alternativă și au obținut în acest sens un grant în valoare de 18.700 Euro. Cu acești bani, patronii companiei “CGL Prim SRL” au procurat panouri solare policristaline (70 bucăți), invertor, generator electric etc. Odată cu dezvoltarea acestei afaceri, patronii spun că vor crea, cel puțin, 5 locuri noi de muncă.
  • Pe lângă sprijinul financiar nerambursabil, antreprenorii selectați beneficiază de asistență tehnică și consultanță pentru dezvoltarea afacerilor, pe parcursul unui an.
  • Cu ajutorul Uniunii Europene antreprenorii din Găgăuzia și Taraclia dezvoltă afaceri în mai multe domenii, cum ar fi agricultură, producție, zootehnie și servicii. Celelalte proiecte câștigătoare prevăd, printre altele, producerea uleiului din semințe de struguri, fabricarea brânzeturilor din lapte de capră, producerea și comercializarea produselor apicole, dezvoltarea unei pensiuni agroturistice. Printre ideile de afaceri câștigătoare se mai regăsesc și creșterea legumelor în solarii, ambalarea și păstrarea fructelor, fabricarea produselor de panificație, producerea materialelor textile sau a obiectelor din metal.
  • Aproximativ 90 de locuri noi de muncă vor fi înființate cu ajutorul acestor afaceri, iar pe piața autohtonă vor apărea noi mărfuri și servicii de calitate.
  • La 5 mai curent s-a încheiat cea de-a doua rundă a concursului de granturi oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului SARD. În prezent, propunerile de proiect depuse la concurs sunt examinate de o comisie extinsă.
  • Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente de bază ale programului SARD. Pe lângă aceasta, programul SARD mai desfășoară activități pentru mobilizarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și în raionul Taraclia. Finanțat de Uniunea Europeană cu 6.5 milioane de Euro, și implementat de PNUD, programul SARD își propune astfel să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Natalia Costaș, consultantă națională în comunicare, programul SARD, Tel.: 069 22 11 41; E-mail: natalia.costas@undp.org

Mai multe informații găsiți și pe pagina web a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare:

http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/operations/projects/inclusive_growth/support-to-agriculture-and-rural-development-through-promotion-o.html

Facebook: https://www.facebook.com/sardgagauziataraclia/?fref=ts