1800-9090-8089
help@borntogive.com

Blog

“Afacerea viitorului”, pusă pe roate la 66 de ani

foto_sard31 august 2016. Republica Moldova, una din cele mai sărace țări din Europa, trece printr-o profundă criză demografică provocată de migrație, natalitate scăzută în contrast cu mortalitatea înaltă. În situația în care bătrânii din Moldova, 16% din numărul total al populației stabile, sunt cei mai săraci și cei mai discriminați, inclusiv în ceea ce privește angajarea în câmpul muncii, un proiect al PNUD Moldova, susținut financiar de Uniunea Europeană, vine cu soluții practice pentru a crea oportunități de angajare și dezvoltare a afacerilor atât pentru tineri, cât și pentru persoanele de vârsta a treia.

Vot de încredere pentru inovații

La 66 de ani, Nicolai Constantinov din orașul Comrat și-a văzut visul copilăriei împlinit. Anul trecut a urmat un curs intensiv de instruire în domeniul afacerilor, a câștigat un grant în valoare de 3 mii de euro și a lansat în orașul natal primul centru de reparație a mașinilor electrice. Pasiunea sa pentru electromecanică a devenit afacere datorită Centrului Syslab de dezvoltare inovativă a carierei, înființat de PNUD la Comrat și în alte patru orașe din Moldova. „În cele patru luni de instruire, n-am lipsit nicio zi de la lecții.  Am învățat cum să fac un plan de afaceri, cu ce se mănâncă inovația, cum să pun pe picioare o afacere… Chiar și după absolvirea cursului, sunt ghidat, pentru a pune bine afacerea pe roate”, povestește Nicolai Constantinov. Este cu un pas înaintea timpului, pentru că, zice el, mașinile electrice le aparține viitorul, fiind ecologice și econome. Până când acestea vor deveni populare în Moldova, inventatorul din Comrat asamblează în cadrul centrului mașinuțe electrice pentru copii, repară utilaj electrocasnic și promovează sursele alternative de energie.

El este de părerea că donatorii i-au acordat vot de încredere pentru că se conduc de același principiu ca și el – pentru a putea fi numită inovație, o idee trebuie să fie originală, să poată fi pusă în practică și să satisfacă o anumită nevoie. Iar Moldova are mare nevoie de surse alternative de energie, mai ales de energie ecologică, dar și de brațe de muncă calificate, indiferent de vârstă. Nicolai Constantinov nu este la prima inovație pusă în practică. Împreună cu un grup de tineri din Comrat, a construit pe parcursul ultimilor ani mai multe trotinete, mașinuțe pentru copii și cvadricicluri alimentate cu energie solară. Anul trecut a creat chiar primul automobil solar autohton – o construcție mult mai avansată decât precedentele creații. Acesta are instalate baterii solare și poate dezvolta o viteză de până la 25 km/h.

Șanse egale pentru fiecare

Acum Nicolai Constantinov atrage tinerii în jurul său ca un magnet. Încearcă să le altoiască dragostea pentru tehnică, să le transmită experiența și cunoștințele sale acumulate de-o viață și îi determină să apeleze și ei la serviciile Centrului Syslab. „Peste 300 de persoane deja și-au sporit șansele de angajare sau lansare a propriei afaceri, datorită celor 5 centre SYSLAB din Moldova”, susține Svetlana Gheorghieva, coordonatoarea Centrului Syslab din Comrat.

 

Puncte de reper:

  • 120.000 de persoane, ceea ce reprezintă aproape întreaga populație a UTA Găgăuzia și raionului Taraclia, vor beneficia de servicii îmbunătățite și infrastructură renovată.
  • Infrastructură consolidată de susținere a businessului rural în regiunile cu statut special din Moldova – UTA Găgăuzia și raionul Taraclia – va fi creată cu ajutorul SARD în vederea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii din regiune.
  • Vor fi create oportunități de angajare pentru femei și bărbați și va fi promovat spiritul antreprenorial în regiunile cu statut special.
  • Se va obține o mai bună gestionare, calitate sporită și acces mai bun la serviciile municipale în 20 de localități și 7 grupuri de localități.
  • În cadrul proiectului SARD, 20 de comunități vor avea posibilitate să acceseze fonduri pentru renovarea infrastructurii sociale.
  • Vor fi create cel puțin 7 servicii publice locale în baza unor proiecte de cooperare intercomunitară.

În acest an, Centrul Syslab din Comrat a devenit parte a unui nou proiect finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD Moldova  – „Asistență pentru susținerea agriculturii și dezvoltării rurale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD).  De acum încolo, timp de trei ani, în cadrul proiectului SARD vor fi create noi locuri de muncă, iar locuitorii din regiune vor avea parte de instruire și mentorat în procesul de dezvoltare a afacerilor. Așa cum a fost și în cazul lui Nicolai Constantinov.

SARD va crea noi locuri de muncă, va susține agricultura și dezvoltarea rurală în sudul Moldovei

„Pot beneficia de asistența noastră absolvenții, șomerii cu studii superioare, emigranții reveniți în țară, indiferent de vârstă, apartenență etnică sau experiență de muncă. Consilierea este orientată spre identificarea șanselor de angajare în câmpul muncii sau planificarea și lansarea afacerii”, ne-a mai spus Svetlana Gheorghieva.

„Este o practică foarte reușită de a oferi tuturor șanse egale și de a valorifica experiența de care dispune o persoană de vârsta a treia. Este un parteneriat reciproc-avantajos. Ne oferă șansa de a fi productivi și și de a ne realiza și de a progresa împreună cu cei tineri”, a intervenit Nicolai Constantinov. Încrederea din partea Centrului Syslab a fost combustibilul care i-a alimentat și mai mult dorința de muncă.

„Datorită proiectului SARD, locuitorii din Găgăuzia și raionul Taraclia vor beneficia de suport financiar pentru a crea noi afaceri în sectorul agricol, va fi creat un mecanism de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii deja existente. Asta înseamnă nu doar crearea noilor locuri de muncă la nivel local, dar și sporirea potențialului comunităților de a elabora proiecte și a stabili parteneriate pe termen lung”, spune Anatolie Terzi, managerul proiectului SARD.

Inventatorul de la Comrat este în așteptarea noului concurs de granturi a proiectului SARD pentru a-și dezvolta afacerea. Are și idei noi, cum ar fi producerea unui nou generator de căldură pe baza deșeurilor agricole lichide. La 66 de ani, el consideră că viața abia începe, pentru că are multe planuri, forță și sprijinul necesar pentru realizarea lor.